Geen zonnepaneel op het water van de Kleine Reeven!

Donderdag 2 februari 2022 heeft de gemeenteraad tegen het afwegingskader initiatieven grootschalige energieopwekking op water gestemd. Dit afwegingskader zou de plaatsing van zonnepanelen op het water van de Kleine Reeven mogelijk maken. Misschien zijn de Kleine Reeven niet bekend, maar de Kleine Reeven is een voormalig ontginningsplas (tot jaren-80). Deze ligt tegenover de vuilstort, waarop nu zonnepanelen liggen.

De Dorpsraad heeft in de afgelopen periode veelvuldig gesproken met vertegenwoordigers van de partijen Helder en Lijst Groot Montferland over de onwenselijkheid om op het water van dit natuurgebied zonnepanelen te plaatsen. De reden is dat er is nog weinig bekend is over het wegvangen van zonlicht op het onderwaterleven en de effecten op de vele vogels welke het gebied als rustgebied gebruiken. Partij Helder heeft in het de gemeenteraadsvergadering het initiatief genomen om dit eigenlijke hamerstuk weer ter discussie te stellen. In het betoog van Rob Mos van partij Helder werd geregeld aangegeven dat Azewijn het zat is dat de Dorpsraad Azewijn in het geheel niet gehoord was. Uiteindelijk stemde Lijst Helder, Lijst Groot Montferland, PvdA en CDA tegen waarmee het afwegingskader niet aangepast werd en dus plaatsing van zonnepanelen op de Kleine Reeven niet mogelijk is.

De Dorpsraad Azewijn is blij dat Azewijn in ieder geval dit stukje niet aan het opknappen is voor de gehele gemeente Montferland.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.