Vorig jaar zijn er een aantal wegen afgesloten voor doorgaand vrachtverkeer. Als dorpsraad vernemen wij graag uw bevindingen tot op heden. Woont u aan de Leppestraat, Dr. Hoegenstraat of de Laakweg dan horen wij graag van u wat uw ervaring is. Is het vrachtverkeer en de daarmee gemoeide overlast verminderd?
U kunt ook reageren via ons e-mailadres: dorpsraad.azewijn@gmail.com.
Alvast dank voor uw bericht!
De Gendringseweg is na het weren van vrachtverkeer zeker rustiger en veiliger geworden.Af en toe is er nog een verdwaalde vrachtwagen die gebruik maakt van de Gendringseweg .
Wij wonen op het kruispunt en indirekt aan de Leppestraat. Het vrachtverkeer blijft zijn weg dwars door het dorp zoeken, rijden nog steeds fout naar de oude ingang van GIJS en nemen de bochten ruim en via de bermen. Het zijn zware wagens met opleggers en deze dreunen de kopjes van tafel. Kortom, nog steeds veel te veel verkeer en ook vrachtverkeer wat afsnijdt, afkort en sluipt, erg jammer. Voor ons teleurstellend als je vanuit het verkeers drukke westen in een klein dorpje in het oosten bent komen wonen in de veronderstelling dat het hier rustig en verkeersluw zou zijn.
Op de jaarvergadering 2014 hebben mijn vriendin en ik kennis mogen maken met veel dorpsbewoners. In die vergadering is medegedeeld dat doorgaand vrachtverkeer voortaan verboden is. Wij meldden toen al dat er in Azewijn niet alleen sprake is van overlast van vrachtwagens, maar ook en met name van particulier sluipverkeer. De discussie moet in breder verband getrokken worden. Dat de gemeente hiermee eens is, bleek wel uit de uitdeling van 30km stickers, die mag je op je boom plakken zodat hardrijdende sluipers zich aanpassen. Niet dus. Wij wonen op de hoek Ompertsestraat/Marssestraat/Hartjensstraat/Leppestraat en verbazen ons over het te veel, te hard en ook te zwaar. Dit kruispunt is het afvoerpu(n)tje van het dorp. Woon je 50 m verderop, heb je nergens last van, maar op dit punt, een 30km zone, merken wij tot onze spijt dat zelfs dorpsbewoners (met borden ‘denk aan onze kinderen’ in hun eigen straat) lekker stevig doorrijden.
En erger, er is niets nieuws onder de zon. Het thema sluipverkeer leeft al veel langer in en rond Azewijn.
Wij hebben inmiddels zeer goed overleg met GIJS om de vrachtwagens, die via de Hartjensstraat en Marssestraat het dorp inrijden, te weren. GIJS verdient een compliment voor haar medewerking en acties. Ook de gemeente heeft een verbodsbord bij GIJS geplaatst. Wij zijn teleurgesteld in de opstelling van de dorpsraad in deze, ze reageren laconiek (of helemaal niet), afwijzend en niet empatisch. Wij voelen ons niet begrepen en niet gehoord.
Met vriendelijke groet,
Ed Feijen
Kan het verschil niet merken wist niet dat we zoveel bestemmingsverkeer hebben in Azewijn , Ook wordt de marssestraat gebruik als langdurige parkeerplaats voor vrachtwagens. Deze vrachtwagens wordt dan in de binnenbocht geparkeerd zodat de overige verkeersdeelnemers de verkeerssituatie slecht kunnen overzien.
Met vriendelijke groet
Jos Venus
Ook wij merken nog geen verschil met de situatie van vóór het plaatsen van de borden. Wij hebben vooral last van te zwaar vrachtverkeer wat te hard door de straat rijdt. Hierdoor heeft ons huis regelmatig last van trillingen en zijn er daardoor scheuren in de muren ontstaan. Grootste oorzaak is de wekelijkse vuilniswagen, maar de strooiwagen is de laatste tijd ook veelvuldig langs gedenderd. Deze worden beide door de gemeente ingezet, dus dat zou makkelijk op te lossen moeten zijn, helaas wijst de praktijk anders uit.
Daarnaast verbaast het ons dat grote opleggers zogenaamd bestemmingsverkeer zijn en ligt volgens ons een deel van de oplossing in het onaantrekkelijker maken van de straten door het vertragen van de snelheid, door bijvoorbeeld versmallingen in de weg. Daarmee zullen de personenauto’s en bestelbussen ook langzamer gaan rijden.
Familie van de Vooren (Leppestraat)
Hartelijk dank voor uw reacties. Het is goed te vernemen dat het, na het instellen van het verbod op doorgaand vrachtverkeer, op de Gendringseweg rustiger en veiliger is geworden. Vrachtwagens die in het dorp moeten zijn, mogen, net als auto’s niet harder rijden dan 30 km per uur. Wij dringen er bij politie en gemeente op aan deze snelheid te handhaven. Dat vrachtwagens in dienst van de overheid harder rijden zal eveneens door ons bij de gemeente gemeld worden. Bij het instellen van de 30 km zone zijn in een aantal straten drempels aangelegd om de snelheid te beperken. Ook in de Leppestraat. Dat is niet het geval in de Ompertsestraat. Wij hebben de gemeente verzocht ook hier snelheidsbeperkende maatregelen te nemen. Het in de binnenbocht langdurig parkeren van vrachtwagens in de Marssestraat wordt onder de aandacht van de gemeente gebracht.
Met vriendelijke groet,
Bestuur SDRA
Per toeval kwam ik op deze website en dus deze reacties.
Overlast van strooiwagens, vuilniswagens of bevoorrading van een fabriek die er al lang zit. Ongelofelijk wat een overdreven gedoe, tussen 7 en 8 smorgens is het inderdaad druk door de bovengenoemde straten echter daarna keert de rust snel toe gezien iedereen aan het werk is.. Uiteraard moet iedereen gewoon een normale snelheid aan nemen en is het goed dat GIJS instructies geeft aan zijn bevoorrading maar laten we vooral zorgen dat al die mensen die gewoon hard moeten werken hun werk kunnen doen. Nog even en de plantsoenendienst maakt teveel geluid/overlast met hun bezem..
Het is Azewijn, geen kuuroord..
klopt Azewijn is geen kuuroord maar we hebben deze regels afgesproken. Maar als je hard werk hoef je niet aan de regels te houden raar verhaal.
Lees de volgende keer twee keer Jos, ik zeg nergens dat hardwerkende mensen zich niet aan de regels hoeven te houden.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat er tussen de 400 en 600 autos per dag door Azewijn rijden…..waarvan ook nog eens ruim 70% te hard! Vooral eigen bewoners maken zich hier schuldig aan, hoezo geen probleem!!
Het is dus alles behalve rustig.
Azewijn moet veilig zijn voor alle weggebruikers en dat is het niet altijd. Laten wij daar allemaal aan mee werken en het probleem niet bagataliseren
Helemaal mee eens. Wij werken ook. Zit je lekker in de tuin aan je biertje bij het avondeten, komt er een zwarte golf vanuit de Ompertsestraat het kruispunt opblazen. Geeft een dot gas de Marssestraat in en duikt 500 m verderop een erf op. Ongeveer ter hoogte van…
Exemplarisch voor de dikke vinger die de meeste automobilisten naar bewoners opsteken.
Keertje of 300/400 per dag/avond. Rustoord? No way.
Ed, Ompertsestraat 1
Gewoon langskomen Ed! Zal ik het je precies uitleggen hoe het werkt in de Achterhoek!!
Het was wellicht verstandig geweest je te verdiepen in een aantal zaken voordat je beslist ergens een woning te betrekken. Niet achteraf alleen maar klagen over alles!
Want dan hadden wij kunnen weten dat sluipverkeer en eigen bewoners al jarenlang ongestraft door het dorp kunnen scheuren. Is dat wat je zegt?
Het is hier een 30km-zone, misschien zit dát je dwars, Dave zonder Achternaam.
Wij voegen iets toe aan een discussie die al jaren speelt. Petje af voor de mensen die dit hebben durven benoemen met de kans dat je wordt afgeserveerd! Zie de diverse opmerkingen vooraf, of lees oude notulen van de dorpsraad. Of loop eens door de Brummelhof, zelfs hier staan groene mannetjes, 30 km stickers op containers en verkeersborden met kindertjes. Waarom zou dat zijn?
Nee Dave, je mag uit Tuitjehorn of Spijkerboor komen, bepaalde regels mag je overal verwachten. Zeker op dorpswegen waar kinderen, maar ook steeds meer (wiebelende) toeristen de ruimte met vrachtwagens, tractoren (ok, die waren er eerder) en haastende automobilsten moeten delen.
Overigens staat het je vrij contact met makelaar Eric Roosendaal op te nemen, die weet onze gesprekken echt nog wel te herinneren. Dan merk je dat je aannames beetje kort door de bocht waren.
Met opgewekte groet, Ed en Marga
Mijn vraag…. wat kan en doet de dorpsraad…alleen gesprekken met ambtenaren lost niets op.
Azewijn veiliger…er is nog veel te doen
Deze week rijden er dagelijks veel vrachtwagens tussen de zandwinning en steenfabriek. Ik dacht dat oa voor dit vrachtverkeer de weg was afgesloten door de gemeente. Ik heb niks tegen de zandwinning/steenfabriek of het transportbedrijf dat netjes lijkt te handelen. Het transportbedrijf geeft aan hier ontheffing van de gemeente voor te hebben. Maar als ik de notulen van maart 2015 lees, is in samenspraak met de gemeente en zandwinning besloten dat het verkeer via Ulft zou moeten lopen. Wat is nu het nut/de waarde van het plaatsen van een verbodsbord door de gemeente, waarop ze vervolgens ontheffing op verleent?
Deze al drie weke razen klei wagens over de Gendringseweg.dr Hoegenstraat…dit terwijl wij als aanwonenden veel gesprekken…bezwaren e.d hebben aangegeven bij gemeente wethouder en burgemeester. Het proces verliep niet altijd goed. Na het bericht dat alle bezwaren gegrond waren volgens gemeente en er niemand ontheffing had volgens . Werden de borden geplaatst en wij allen blij dat het eindelijk veiliger zou worden zonder al het zware vrachtverkeer. Tot er weer vrachtwagens begonnen te rijden en wij de gemeente vroegen hoe dat kon. Dat behoorde onder het bestemmingsverkeer volgens hen maar niet zoals wij het ooit heden aangekaart. Na veel heen en weer gemail hebben we de politie gebeld en de wijkagent op visite gehad. Deze gaf aan dat hij het nog eens overlegd had met zijn collega,s en…. Omdat de borden aangeven dat het een zone is. Is het voor den daas en zandwinning en nog meerde vervoersbedrijven mogelijk hier te rijden….. Ik ben zeer geschokt dat wij en de dorpsraad ons in de maling hebben laten nemen door de gemeente .
Al onze inzet is dus voor niets geweest want ziet iemand de handhaving weleens.? .Mijn vertrouwen in de gemeente is totaal tot het nul punt gedaald . Wij gingen voor de veiligheid …gemeente voor economie .. Wie en wat kunnen we nu nog gaan doen ? Dorpsraad wist u dit alles ?
Christien Gerrits Gendringseweg 12 Azewijn